Home Przepisy Zupa z dyni – Halloween na talerzu

Zupa z dyni – Halloween na talerzu

by zespół talerzprawdy

Halloween pochodzi od Samhain – pogańskiego święta, które przypadało na 1 listopada, początek zimy lub początek celtyckiego nowego roku. Niegdyś druidzi składali ofiary w wigilię Samhain. W związku z tymHalloween (irlandzkie Oiche Shamhna) 31 października jest nadal praktykowanym świętem w Irlandii i Szkocji, a także w Stanach Zjednoczonych1.

Wystawianie przed domem drążonych, świecących głów pochodzi z irlandzkiego folkloru gdzie nosi nazwę Jack O’Lantern. Tradycyjnie były to rzeźbione rzepy. Irlandzcy imigranci wzięli ze sobą tradycję Jack O’Lantern do Ameryki, gdy przybyli do Nowego Świata i nie mogli znaleźć rzepy, zamiast niej używali dyń2.

Tak już zostało po dzień dzisiejszy. I w Polsce drążenie dyń również stało się popularne. A coraz bardziej zupa dyniowa. A skoro i tak mamy te pyszne i pożywne warzywa w domu, wykorzystajmy je i przygotujmy z nich rozgrzewającą zupę.

Zupa to raz, przy okazji można zrobić coś z nadwyżką dyni.

Potwór z dyni

Odetnij denko, wydrąż, usuń miąższ i pestki.

Pestki zamiast wyrzucać zaniosłem do lasu dla wiewiórek:)

Wiertarka, nóż i łyżka są na prawdę pomocne.

Efekt końcowy, brak tylko świeczki:)

Zupa z dyni – przepis na 4 brzuchy:)

Składniki:

0,8 – 1 kg dyni

¼ kg ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka startej kurkumy (może być również w proszku)

1 łyżeczka startego imbiru (może być również w proszku)

litr bulionu (wołowy, drobiowy lub warzywny)

łyżka mielonej papryki słodkiej

sól, pieprz, płatki chili, czarnuszka, natka pietruszki

Zupa – sposób przygotowania:

–  pokrojoną cebulę razem z czosnkiem zarumienić na patelni

–  do przygotowanego bulionu wrzucić obrane, pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości, dodać cebulę i czosnek

– dynię pokroić w plastry i wstawić do piekarnika (200oC na 20 min). Po ostygnięciu zdjąć skórę i dodać dynię do bulionu. Dodać resztę składników takich jak imbir, kurkumę, paprykę, pieprz i sól – wedle uznania.

– całość gotować 10 – 15 min, zmiksować. Po przelaniu do talerzy udekorować płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki. Zupa z chili będzie rozgrzewająca oraz wyrazista w smaku.

Smacznego:)

Źródło:

  1. Ronan Coghlan, Irish Myths and Legends, Appletree Press Ltd, 2007, Belfast
  2. Julian Fowler, Turnip battles with pumpkin for Hallowe’en, BBC News, 2005, Irlandia Północna
  3. Zdjęcia: Good Ware z www.flaticon.com, Pixel perfect z www.flaticon.com, Freepik z www.flaticon.com, GraphicMama-team z pixabay.com, Steven Aguilar z Unsplash,

You may also like

Leave a Comment

Używamy plików cookie, aby zapewnić najwyższy komfort korzystania z naszej witryny. Kontynuując korzystanie z naszej witryny bez zmiany ustawień plików cookie, akceptujesz używanie przez nas plików cookie. Zatwierdź