Home Dobre produkty Woda – porównanie wód mineralnych

Woda – porównanie wód mineralnych

by zespół talerzprawdy

W 70% jesteśmy zbudowani z wody. Nawet nasze kości w 22% składają się z wody, a zęby – w 10%. Przeciętny mężczyzna powinien dostarczać organizmowi 2,5 litra wody na dobę, kobiety niewiele mniej bo 2 litry na dobę. Jest to kwestią dość indywidualną i zależy między innymi od wieku, aktywności, temperatury otoczenia, klimatu, diety. Nie oznacza to, że wodę trzeba pić szklankami jak pouczają niektórzy – pożywienie które jemy również może zawierać jej znaczne ilości.

Niedobór wody jak i jej nadmiar może zabić, choć to drugie zdarza się znacznie rzadziej. Pierwsze objawy w postaci obniżonej wydolności fizycznej, gorszej termoregulacji oraz mniejszy apetyt mogą wystąpić już przy 1% utracie wody.

Czym różni się woda mineralna od kranowej

W założeniu naturalna woda mineralna powinna być pierwotnie czysta i posiadać właściwości mające znaczenie fizjologiczne, powodujące korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. Z kolei naturalna woda źródlana również powinna być pierwotnie czysta lecz właściwościami i składem mineralnym nie powinna odbiegać od wody zbiorowego zaopatrzenia. Wody naturalne można poddawać filtracji, napowietrzaniu, modyfikacji nasycenia dwutlenku węgla, za to w przeciwieństwie do kranowej nie wolno usuwać z niej mikroflory bakteryjnej, stosować nanofliltracji czy promieniowania UV.

Porównanie wód mineralnych

Źródło: Zdjęcie własne.

Opakowanie

Z powyższych najlepszym opakowaniem do przechowywania wody jest szklane. Szkło jest neutralne chemicznie wobec wody w przeciwieństwie do plastiku. Obecnie produkowane butelki plastikowe w swoim składzie zawierają bisfenol A (BPA), który wpływa na jakość nasienia, posiada zdolność do szkodliwego wpływu na układ hormonalny, układ rozrodczy, rozwoju nowotworów jajnika i macicy oraz raka prostaty. Można tak wymieniać więcej… Związek ten w niewielkich ilościach przedostaje się do produktów spożywczych w temperaturze pokojowej jednak ryzyko narażenia wzrasta w wyniku kontaktu z kwaśnymi lub zasadowymi płynami (np. soki), podczas wielokrotnego wykorzystywania (np. przemywanie wodą), przy np. zgniataniu oraz podczas działania wysokiej temperatury. Przykładem z życia może być leżąca na plaży lub w aucie w słoneczny dzień plastikowa butelka z wodą…Jednak z drugiej strony butelki szklane są nieporęczne i bądź tu mądrym…

Etykieta, wygląd

Na potrzeby testu kupiłem małe butelki oczywiście po to by się nie nadźwigać.

Żywiec Zdrój – skład chemiczny wydaje się niepełny – nie wymieniono np. chlorków, które prawie zawsze idą w parze z sodem. Chwyt marketingowy – „produkt polecany przez instytut matki i dziecka” oraz wybiórcza porada zdrowotna -„picie pomaga utrzymać prawidłową temperaturę ciała”. Jest również numer infolinii, ciekawe ilu dzwoni.

Primavera – etykieta czytelna, jest adres www, chwyt marketingowy – „pozytywna opinia Centrum Zdrowia Dziecka” oraz „polska woda”.

Kinga Pienińska – wszystkie ważne informacje znajdują się po drugiej stronie etykiety. Trzeba być asem żeby coś odczytać bez dodatkowego źródła światła, dodatkowo pełna butelka działa jak soczewka i utrudnia czytanie. Z przodu za to mamy informację marketingową o przyznanej nagrodzie.

Henryk – skład chemiczny czytelny, brak informacji ile przechowywać po otwarciu w warunkach chłodniczych, chwyt marketingowy o właściwościach leczniczych zawartych w wodzie minerałów (kto to zweryfikuje?). Plusem jest ciemna butelka (chroni przed działaniem światła).

Nałęczowianka – ciekawa forma przedstawienia składu mineralnego, etykiecie nie można nic zarzucić, nie zawiera chwytów marketingowych.

Kropla Beskidu – mała powierzchnia etykiety, mimo to znalazło się miejsce na marketing: logo Instytutu Żywności i Żywienia, oraz dwa razy rekomendacje Instytutu Matki i Dziecka. Skład mineralny – co z chlorem? Ile przechowywać po otwarciu w lodówce?

Dobrowianka – etykieta czytelna, brak chwytów marketingowych.

Zastanawia mnie ile trzeba zapłacić by móc zamieścić logo państwowej instytucji; w końcu wszystkie wody są badane i dopuszczone do obrotu również te o podobnym składzie chemicznym do tych posiadających logo.

Sumując aniony i kationy z etykiet często nie otrzymujemy ogólnej ilości minerałów. Prawnie błąd może wynosić do 5-10 % jednak porównania dokonuje się przeliczając miligramy na jednostki mval/l (miligramorównoważnik). Na tym blogu jednak tego robić nie będę więc zgodności nie sprawdzę. Z kolei do 20% dopuszcza się błąd na temat całkowitej ilości minerałów w wodzie.

Minerały w wodzie

Tylko rośliny mogą przekształcić nieorganiczne formy minerałów pobierane z gleby w organiczne związki przyswajalne dla nas. Przykładem może być tu węglan wapnia (CaCO3) występujący naturalnie w skałach jako główny składnik skał wapiennych, a w przemyśle spożywczym pod oznaczeniem E170. Węglan wapnia jest powszechnie stosowany jako suplement diety, występuje naturalnie również w wodzie „twardej”. Wraz z innymi solami jest odpowiedzialny za „kamień” w czajniku.

Ilość wapnia w miligramach na litr w poszczególnych wodach:


Żródło: własne

Wapń nie związany z naturalnymi składnikami żywności czyli ten wspomniany wyżej, uniemożliwia wykorzystanie go w biologicznie odpowiedni sposób. Może skończyć w miejscach, których nie chcesz (ektopowe wapnienie) lub przejść do pożądanych miejsc (np. kości), ale w nadmiernych ilościach. Organizm stara się usunąć nieodpowiedni wapń i zrzuca go do jelita (zaparcia) lub przepycha go przez nerki (kamienie). Co gorsza, wysoki poziom wapnia może gromadzić się we krwi (hiperkalcemia), co może przyczynić się do tworzenia kruchej blaszki miażdżycowej – „stwardnienia tętnic”. Lekarze nazywają ten zwyrodnieniowy stan tętnic „miażdżycą”, a większość ludzi uważa, że ​​jest to naturalne wraz z upływem lat.

Również piersi są wyjątkowo podatne na zwapnienie co świadczy, że niektóre zwapnienia w mogą być przyczyną, a nie tylko efektem stwierdzono obecność zmian nowotworowych.

Na szczęście wykazano mniejsze ryzyko choroby niedokrwiennej serca, śmiertelności z tego powodu oraz zwapnień aortalnych jaki osteoporozy wraz z wyższym spożyciem witaminy K2. Nie wykazano tego przy przyjmowaniu witaminy K1.

Nie analizowałem innych minerałów z wody pod względem zdrowotnym.

Zwycięzca

Z pośród wymienionych wód butelkowych wybrał bym tą która ma najmniejszą ilość wapnia i magnezu. W tym wypadku jest to Kropla Beskidu choć lokalnie pewnie znajdziecie wodę która ma jeszcze mniej minerałów i jest tańsza. Jeśli nie sięgasz często  po wodę w butelce to w zasadzie nie ma dużego znaczenia którą kupisz. Z kolei pijąc wodę kranową w domu mamy do wyboru albo ją gotować, studzić i czasem czyścić czajnik z kamienia lub kupić filtr systemu odwróconej osmozy (bez mineralizatora). Możemy również pić soki naturalne jeśli nie przejmujemy się powyższym:)

Źródło:

Zdjęcie wyróżniające: Luke Dahlgren na Unsplash

Prof. K. Michaëlsson, Prof. H. Melhus, E. Warensjö Lemming, Prof. A. Wolk, Prof. nadzwyczajny L. Byberg, „Long term calcium intake and rates of all cause and cardiovascular mortality: community based prospective longitudinal cohort study” British Medical Journal, 2013. [dostępne 12.11.2018]  https://www.bmj.com/content/346/bmj.f228

PhD  J.J.B. Anderson, MPH  B. Kruszka, PhD J.A.C. Delaney, MD ScD Ka He, MD MSc G.L. Burke, MD PhD A. Alonso, MD MPH D.E. Bild, MD M. Budoff, MD MHS FACC FAHA E. D. Michos, „Calcium Intake From Diet and Supplements and the Risk of Coronary
Artery Calcification and its Progression Among Older Adults: 10-Year
Follow-up of the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)”, Journal of the American Heart Association, 2016. [dostępne 12.11.2018] https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/JAHA.116.003815

senior research fellow M. J. Bolland, , clinical senior lecturer A. Avenell, , professor J. A Baron, associate professor A. Grey, senior research fellow G. S MacLennan, , research fellow G.D. Gamble, , professor I. R Reid, „Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis”, British Medical Journal, 2010.

[dostępne 14.11.2018]

https://www.bmj.com/content/341/bmj.c3691.full

N.D., Ph.D Paul C. Bragg, N.D., Ph.D Patricia C. Bragg, „Water the shocking truth”, Health science, California

Dr. J. J DiNicolantonio, Pt. BD J. Bhutani, J. H O’Keefe, „The health benefits of vitamin K”, British Medical Journal, 2015. [dostępne 14.11.2018] https://openheart.bmj.com/content/2/1/e000300

Katedra Analizy Środowiska, „Oznaczanie zawartości składników mineralnych w wodach butelkowanych”, Uniwersytet Gdański, 2016.

[dostępne 15.11.2018]

https://chemia.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-chemia/59470/files/chemia_srodowiska_cw_6.pdf

You may also like

Leave a Comment

Używamy plików cookie, aby zapewnić najwyższy komfort korzystania z naszej witryny. Kontynuując korzystanie z naszej witryny bez zmiany ustawień plików cookie, akceptujesz używanie przez nas plików cookie. Zatwierdź