Okres letni mamy już za sobą, a co za tym idzie – kończą się również nasze ulubione owoce sezonowe. Niestety czas, kiedy są dostępne, jest bardzo krótki. Suszone owoce są tu znakomitą alternatywą. Można suszyć owoce, jak również i warzywa.
Po co suszyć?
– suszone owoce można wykorzystać jako składnik do batonów energetycznych jeśli chcielibyśmy uprawiać sport wykorzystując wysoko węglowodanowe źródło energii
– susząc w niższej temperaturze zachowujemy wiele witamin, których ilość proporcjonalnie wzrasta do ubytku wody
– usunięcie wody powoduje ich konserwację i możliwość dłuższego przechowywania. Niezależnie od tego w jakiej temperaturze będziemy suszyć, będą straty witaminy C (patrz infografika)

– suszenie domowe jest czasochłonne, jednak pozwala nam samodzielnie kontrolować temperaturę suszenia
– wiele kupnych suszonych owoców zawiera siarczany i/lub dodatkowy cukier, samodzielne suszenie eliminuje ten problem1
– niektóre warzywa po przyprawieniu i ususzeniu mogą być smaczną przekąską, np. czipsy z buraka
Suszone owoce – zalety zdrowotne

Obecnie dostępne dane dostarczają wstępnych dowodów na to, że spożycie suszonych owoców może być związane z niższą zachorowalnością lub śmiertelnością na raka w populacji.
– zmniejszone ryzyko wystąpienia przedrakowych polipów jelita grubego (o 24%), zapadalności na raka prostaty (o 49%) lub śmiertelności z powodu raka trzustki (o 65%) w badaniach było związane z 3-5 (lub więcej) porcjami suszonych owoców w tygodniu1,2
– w kilku badaniach wykazano zależność pomiędzy zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka żołądka, a spożyciem suszonych owoców
– ochronne działanie spożywanych owoców suszonych zostało stwierdzone głównie w przypadku raka układu pokarmowego1
– suszone owoce zawierają więcej błonnika i więcej przeciwutleniaczy zwanych fenolami niż świeże owoce (na kilogram). Błonnik zwalcza choroby serca, otyłość i niektóre rodzaje nowotworów3
Przyrządzanie
Najlepiej suszyć używając suszarki elektrycznej z regulacją temperatury. Ekonomiczniej będzie użyć urządzenia z co najmniej 5 tackami. Warto pokroić owoce lub warzywa na jak najcieńsze plasterki, gdyż od tego zależy długość suszenia.
By zachować jak najwięcej wartości, ale jednocześnie suszenie nie trwało w nieskończoność, dobrą temperaturą będzie 40-42oC.
Produkty na dolnych tackach suszą się szybciej więc w trakcie suszenia warto zamieniać tacki na górze z tymi na dole.
Dla przykładu czasy suszenia wybranych produktów w temperaturze około 42oC:
– ananas – 29h
– burak – 15h
– gruszka – 16h
– jabłko – 13h
– mango – 22h




Podsumowanie
Zdrowie kosztuje. Susząc zużywamy prąd – suszarka w zależności od modelu pobiera 200 – 400W na godzinę przy ustawieniu temperatury na maksymalną. Przy mocy 250W i temperaturze suszenia 70C zapłacimy 14 groszy za każdą godzinę suszenia. Przy temperaturze 40C oczywiście mniej ale nie mam watomierza by sprawdzić o ile mniej:(
Źródło:
1 Valeri V Mossine, Thomas P Mawhinney, Edward L Giovannucci, Dried Fruit Intake and Cancer: A Systematic Review of Observational Studies, Advances in Nutrition, Volume 11, Issue 2, March 2020, Pages 237–250
2 zdecydowana większość badań analizująca wpływ diety na zdrowie zwyczajowo umieszcza suszone owoce w tej samej kategorii co owoce surowe
3 Anthony Komaroff, M.D., Is eating dried fruit healthy?, Harvard Health Letter, Harvard University, 2016, USA
4 Zdjęcia: autor Pixel perfect