Home Przepisy Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

by zespół talerzprawdy

Przedstawiamy kolejny przepis wraz z opisem wartości odżywczych. Tym razem będzie to dodatek do potraw – pesto. Zamieniliśmy jednak najczęściej wybierany składnik – bazylię – na jarmuż, a czosnek – na chrzan.
Nasze pesto:
– jest bardzo bogatym źródłem ważnego kwasu Omega-3 (jeśli użyjesz oleju lnianego)
– jest bardzo proste do przygotowania
– dodaje potrawom smak

Wydruk przepisu
Pesto z jarmużu
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zacznijmy od źródła jarmużu. Możesz kupić cięty, pakowany w folię najczęściej o wadze 200g lub postarać się zdobyć świeże liście. W internecie bez problemu znajdziesz rolników uprawiających to wartościowe warzywo. Prze 2 dni transportu nie ma obawy o jego wyschnięcie (oczywiście nie w upalne lato).
  2. Lista składników nie jest długa jednak od ich jakości zależy co zyskasz przygotowując posiłek z dodatkiem pesto.
  3. Przygotuj garść orzechów włoskich, migdałów lub laskowych. Możesz poeksperymentować i oczywiście zmieszać kilka rodzajów. W przepisie wykorzystamy orzechy włoskie, ponieważ te zakupione są rodzime, z jesiennego zbioru. Dodatek np. migdałów zwiększy ilość witaminy E.
  4. Zetrzyj korzeń chrzanu lub jeśli go akurat nie masz, użyj chrzanu tartego ze słoika. W takim wypadku trzeba go będzie 2 razy więcej niż w przepisie. Teraz czas na ser. Można z powodzeniem wykorzystać Parmezan. Zetrzyj podobną objętość jak chrzanu. Polecam ciekawe doświadczenie jakim jest nabranie powietrza w płuca nad kupką startego chrzanu. Ostrzegam, że jego moc jest powalająca:)
  5. Smak naszego pesto będzie w dużej mierze zależeć od oleju, który użyjemy. Najważniejsze by był z pierwszego tłoczenia oraz z tłoczenia na zimno (o olejach będzie pisać w osobnym artykule). Na potrzeby bloga do pesto dodajemy olej lniany, jednak z powodzeniem możesz dodać 100ml lnianego i np. 50ml z ostropestu lub z krokosza.
  6. Wszystkie składniki umieść w blenderze. Łodygi liści jarmużu są źródłem błonnika, możesz je również wykorzystać. Dodaj soli i pieprzu według uznania.
  7. Całość dobrze zmiksuj na gładką masę.
  8. Przełóż do słoiczków, przechowuj w lodówce. Gotowe:)
Pozostałe informacje

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku1, jednak jak wspomniano został trochę zmieniony by osiągnąć lepsze wartości odżywcze. Czosnek został zamieniony na chrzan by używać pesto również w pracy:)

Źródło:

1.      https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/pesto_z_jarmuzu/przepis.html

2.     Wartości odżywcze pochodzą z programu dietetycznego na stronie Cronometer.

You may also like

Leave a Comment

Używamy plików cookie, aby zapewnić najwyższy komfort korzystania z naszej witryny. Kontynuując korzystanie z naszej witryny bez zmiany ustawień plików cookie, akceptujesz używanie przez nas plików cookie. Zatwierdź