Przedstawiamy kolejny przepis wraz z opisem wartości odżywczych. Tym razem będzie to dodatek do potraw – pesto. Zamieniliśmy jednak najczęściej wybierany składnik – bazylię – na jarmuż, a czosnek – na chrzan.
Nasze pesto:
– jest bardzo bogatym źródłem ważnego kwasu Omega-3 (jeśli użyjesz oleju lnianego)
– jest bardzo proste do przygotowania
– dodaje potrawom smak

Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
porcje
|
- 150 g jarmużu (solidna garść)
- 1 garść chrzanu (ok. 30g najlepiej świeżego)
- 1 garść orzechów włoskich (ok. 90g)
- 1 garść Grana Padano (ok. 40g)
- 150 ml oleju lnianego
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu
Składniki
|
![]() |
- Zacznijmy od źródła jarmużu. Możesz kupić cięty, pakowany w folię najczęściej o wadze 200g lub postarać się zdobyć świeże liście. W internecie bez problemu znajdziesz rolników uprawiających to wartościowe warzywo. Prze 2 dni transportu nie ma obawy o jego wyschnięcie (oczywiście nie w upalne lato).
- Lista składników nie jest długa jednak od ich jakości zależy co zyskasz przygotowując posiłek z dodatkiem pesto.
- Przygotuj garść orzechów włoskich, migdałów lub laskowych. Możesz poeksperymentować i oczywiście zmieszać kilka rodzajów. W przepisie wykorzystamy orzechy włoskie, ponieważ te zakupione są rodzime, z jesiennego zbioru. Dodatek np. migdałów zwiększy ilość witaminy E.
- Zetrzyj korzeń chrzanu lub jeśli go akurat nie masz, użyj chrzanu tartego ze słoika. W takim wypadku trzeba go będzie 2 razy więcej niż w przepisie. Teraz czas na ser. Można z powodzeniem wykorzystać Parmezan. Zetrzyj podobną objętość jak chrzanu. Polecam ciekawe doświadczenie jakim jest nabranie powietrza w płuca nad kupką startego chrzanu. Ostrzegam, że jego moc jest powalająca:)
- Smak naszego pesto będzie w dużej mierze zależeć od oleju, który użyjemy. Najważniejsze by był z pierwszego tłoczenia oraz z tłoczenia na zimno (o olejach będzie pisać w osobnym artykule). Na potrzeby bloga do pesto dodajemy olej lniany, jednak z powodzeniem możesz dodać 100ml lnianego i np. 50ml z ostropestu lub z krokosza.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze. Łodygi liści jarmużu są źródłem błonnika, możesz je również wykorzystać. Dodaj soli i pieprzu według uznania.
- Całość dobrze zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż do słoiczków, przechowuj w lodówce. Gotowe:)
Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku1, jednak jak wspomniano został trochę zmieniony by osiągnąć lepsze wartości odżywcze. Czosnek został zamieniony na chrzan by używać pesto również w pracy:)
Źródło:
1. https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/pesto_z_jarmuzu/przepis.html
2. Wartości odżywcze pochodzą z programu dietetycznego na stronie Cronometer.