Czekolada należy do bardzo popularnych wyrobów, jej smak zna niemal każdy. Podstawowymi surowcami do otrzymywania masy czekoladowej, z której tworzy się poszczególne rodzaje czekolad są:
– miazga kakaowa
– tłuszcz kakaowy
– cukier puder.
W tym poście skupimy się na ostatnim składniku – cukrze.
Jak widać na poniższej grafice, niektóre czekolady mają go całkiem sporo.
I teraz niech każdy zrobi rachunek sumienia i przypomni sobie ile zajada takich słodkości 🙂

Cukier, dlaczego ilość robi różnicę?
Zanim sięgniesz po kolejną tabliczkę czekolady, warto przeczytać jej skład i zobaczyć ile zawiera cukru. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożywanie dodawanego cukru zwiększa ogólne spożycie energii, ale może za to zmniejszyć udział żywności wartościowej pod względem odżywczym, prowadząc do:
– niezdrowej diety,
– przyrostu masy ciała
– zwiększonego ryzyka chorób niezakaźnych.
Dowody również wskazują na wyższe ryzyko próchnicy zębów, gdy poziom spożycia cukrów prostych (takich jak sacharoza w czekoladzie) wynosi ponad 10% całkowitej energii. Pocieszające jest, że jak dotąd nie stwierdzono negatywnego wpływu cukru na zdrowie przy obniżeniu jego spożycia do mniej niż 5% całkowitego poboru energii (10 kg / osobę / rok)1. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) Polacy jedzą średnio 44,5 kg cukru na osobę na rok (2017)2 co raczej nie pomaga w dbaniu o zdrowie.
Dodatkowo z informacji podanych na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dowiadujemy się, że z dużym spożyciem cukru należy również powiązać nowotwory, w tym zwłaszcza raka trzustki3.
Źródło:
1 Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące cukru https://www.who.int/publications-detail/9789241549028
2 Dane GUS: https://stat.gov.pl/infografiki-widzety/infografiki/infografika-cukier-w-polsce,82,1.html
3 Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej – artykuł o cukrze: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia-