Wielu z nas uprawia jakiś sport i w związku z tym potrzebuje szybkiej dawki energii. Dobrym rozwiązaniem są batony energetyczne – praktyczne, poręczne, trwałe w przechowywaniu, sycące. Sprawdzając półki sklepowe można znaleźć bardzo wiele takich produktów, jednak naszym głównym kryterium wyboru tych najlepszych – był skład.
Żadnej obróbki termicznej, tylko prasowanki suszonych owoców z niewielką ilością ewentualnych dodatków.
Do czego są nam potrzebne?
Obecnie uważa się, że diety bogate w naturalne, pełnowartościowe produkty spożywcze są najlepszym wyborem dla sportowców. Pomimo różnych danych, które były dostarczane przez lata, podstawowe zasady żywienia sportowego nie zmieniły się znacząco w ciągu ostatnich 25 lat. Zapotrzebowanie na węglowodany jako składnik diety pozostaje nadal kluczowy dla osób uprawiających sport. Chociaż białko i tłuszcz w diecie mogą zapewnić niezbędną energię do wykonywania aktywności fizycznej, węglowodany są najskuteczniej metabolizowane przez organizm. Są one jedynym makroskładnikiem odżywczym, który może być rozkładany wystarczająco szybko, aby zapewnić energię w czasie ćwiczeń o wysokiej intensywności.
Szybkość, z jaką źródło węglowodanów dostaje się do krwiobiegu, może wpływać na intensywność i czas trwania ćwiczeń. Pokarmy i napoje wysoko węglowodanowe, które mają tendencję do szybkiego wchłaniania, są najlepsze w dostarczaniu mięśniom energii potrzebnej podczas ćwiczeń, w celu utrzymania wydajności1.
Co w związku z tym
Wybrane batony energetyczne zawierają łatwo przyswajalne naturalne cukry proste, pochodzące z prasowanych suszonych owoców z dodatkami smakowymi, czasem orzechami. Nie są słodzone, prażone (poza tymi z orzeszkami ziemnymi) wzbogacane w witaminy, minerały czy proteiny.
Poniżej skład kilku batonów, które możemy kupić w popularnych sklepach spożywczych:

Smacznego 🙂
Źródło:
1. Mitch Kanter, PhD; High-Quality Carbohydrates and Physical Performance, Nutrition Today Wolters Kluwer Health, 2018.