Oczywiście, że są! Wystarczy tylko poszukać. Np. szynka Parmeńska Prosciutto di Parma firmy Primavera. W składzie tylko mięso i sól morska. Dodatkowo produkt ekologiczny. Brałbym. Tylko, że ponad 450 zł za kilogram…Trochę dużo…
Nie oznacza to, że dopiero w tym przedziale cenowym możemy liczyć na lepszej jakości wędliny bez E (oznaczenie dodatków do żywności). Spójrzmy co można znaleźć w sieciówkach:


Firma Herz w kilku produktach szczyci się brakiem użycia barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku z kolei Espuña obiecuje 0% azotanów, konserwantów, barwników, alergenów i braku glutenu. Miło wiedzieć, że można jeszcze coś takiego dorwać w zwykłych sieciówkach. Może znacie jeszcze inne mięsne rarytasy bez toksycznych śmieci?
Źródło:
Źródło:
Zdjęcie wyróźniające: freepic.diller / Freepik