Beef Jerky
Suszona wołowina to nic innego jak znana przekąska pod nazwą Beef Jerky. Jest dość prosta do zrobienia, a przyrządzając ją samemu mamy pewność co do jakości i składu. Idealnie nadaje się do postawienia na stół jako przysmak wieczoru podczas spotkań towarzyskich.
Wartość odżywcza
100 gramowa garść suszonej wołowiny zawiera 67% dziennej wartości łatwo przyswajalnego składnika naszej diety – żelaza oraz 73% cynku. Wołowina niestety zawiera też solidną porcję sodu (ponad 100% dziennej wartości) o czym należy pamiętać jeśli jadło się już danego dnia solidnie soloną potrawę czy np. słone paluszki.
Składniki Beef Jerky (na każdy kilogram mięsa)
Czas przygotowania – ponad dobę
Czas przyrządzania – 1 h
- wołowina (ligawa) – 1 kg
- piwo – ale – 0,5 l
- sos sojowy – 200 ml
- sos Worcestershire – 120 – 150 ml
- pieprz czarny – świeżo mielony – 1 – 2 łyżki
- płatki chili – 1 łyżeczka
- suszony czosnek – łyżeczka
- papryka słodka – łyżeczka
- miód – łyżka
- duży słój – 2 l jeśli robisz z 1 kg mięsa


Sposób przyrządzenia
Kupując ligawę kieruj się rozmiarem- im większa, tym łatwiej będzie ją Tobie uchwycić krojąc na cienkie paski. Najłatwiej to zrobisz wkładając ją do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieje na kamień. Solidnie zamrożone mięso wyjmij i odstaw w temperaturze pokojowej i poczekaj aż zejdzie szron po około 30 min.

Weź ostry nóż i trzymając mięso zacznij kroić je na zmianę po zewnętrznej stronie oraz po grzbiecie na cienkie plastry. Zamrożenie mięsa pozwala nam tworzyć plastry w zasadzie o dowolnej długości w bardzo łatwy sposób.

Prawda, że to łatwe?:)


Skrojone paski wrzucaj do słoja. Na 1,7 kg ligawy użyłem 4 litrowy słój (typowy do kiszenia ogórków). Kiedy skończysz, wlej i wsyp składniki. Miód możesz rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

Tak przygotowany słój wstaw do lodówki na 24 h. Mięso zmieni kolor na brązowy i zacznie intensywnie pachnieć marynatą.
Wyjmij paski ligawy na talerz aby mogły odcieknąć, ułóż je na płasko na kratce umieszczonej na samej górze piekarnika. Podłóż pod kratkę dedykowaną metalową blachę z niewielką ilością wody (z pasków będzie ściekać marynata, parując zostawi plamy).

Ustaw temperaturę na 90oC i czas na 12 minut. Kilkukrotnie uchyl drzwiczki aby nadmiar pary mógł wylecieć. Najlepiej jeśli będziesz mieć oko na paski ligawy – długość pieczenia w dużej mierze zależy jak cienko są skrojone. W moim wypadku 12 minut jest optymalne – nie są spalone ani za twarde. Najgrubsze paski, które zostają na końcu krojenia wstaw na kilka minut dłużej.
Beef Jerky są gotowe. Wyglądem powinny przypominać wysuszony na wiór kebab. Dobrze przyrządzone idealnie żują się uwalniając swoje aromaty. Zamknij je w szczelnym pudełku. Nie muszą być przechowywane w lodówce, wystarczy zacienione miejsce w temperaturze pokojowej.


Źródło:
Wartość odżywcza pochodzi ze strony Cronometer na podstawie bazy danych Nutrition Coordinating Center Food & Nutrient Database (NCCDB), University of Minnesota