Pasta orzechowo – jajeczna
Pasta orzechowo – jajeczna jest ciekawym pomysłem na pożywne śniadanie typu „tapas” lub tradycyjnie – można nią posmarować chleb. Jest kaloryczna i zawiera bogactwo wartości odżywczych. 100g pasty ma zaledwie niewiele ponad 2g węglowodanów przyswajalnych, a tym samym bardzo niewielki indeks glikemiczny (dobra wiadomość dla cukrzyków). Jedna kanapka z pastą zawiera ponad 5g kwasu omega-3 i 11% dziennego zapotrzebowania na selen! Dodanie do pasty migdałów znacznie zwiększa ilość ważnego antyoksydantu w postaci witaminy E, a dodanie oleju lnianego zwiększa ilość kwasów omega-3 w diecie. Olej z ostropestu z kolei działa korzystnie na wątrobę – warto również go uwzględnić. Jeśli chcesz by pasta nie miała efektu odwrotnego od zamierzonego, użyj oleju z pierwszego tłoczenia, na zimno (o olejach napiszemy w innym poście). Przyrządzenie pasty jest banalnie proste i można ją przyrządzić w około 20 minut.
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj 8 jajek w czasie 9 minut tak, by były lekko twarde bez rozlewającego się żółtka (wszystko zależy od tego czy trzymasz je w lodówce, jak również ich wielkości). Umieść jajka w naczyniu, w którym będą mieszane z pozostałymi składnikami – w misce robota kuchennego lub pojemniku ręcznego blendera „żyrafy”. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do gładkiej masy. Od ilości oleju będzie zależeć konsystencja pasty (przy 100 ml oleju będzie dosyć gęsta, przy 150 ml lepiej się rozsmarowuje. Dodatek keczupu nadaje przyjemny, słodkawy posmak. Smacznego:)
Pozostałe informacje