Pasta orzechowo – jajeczna
Pasta orzechowo – jajeczna jest ciekawym pomysłem na pożywne śniadanie typu „tapas” lub tradycyjnie – można nią posmarować chleb.
Jest kaloryczna i zawiera bogactwo wartości odżywczych. 100g pasty ma zaledwie niewiele ponad 2g węglowodanów przyswajalnych, a tym samym bardzo niewielki indeks glikemiczny (dobra wiadomość dla cukrzyków). Jedna kanapka z pastą zawiera ponad 5g kwasu omega-3 i 11% dziennego zapotrzebowania na selen!
Dodanie do pasty migdałów znacznie zwiększa ilość ważnego antyoksydantu w postaci witaminy E, a dodanie oleju lnianego zwiększa ilość kwasów omega-3 w diecie.
Olej z ostropestu z kolei działa korzystnie na wątrobę – warto również go uwzględnić. Jeśli chcesz by pasta nie miała efektu odwrotnego od zamierzonego, użyj oleju z pierwszego tłoczenia, na zimno (o olejach napiszemy w innym poście). Przyrządzenie pasty jest banalnie proste i można ją przyrządzić w około 20 minut.
Porcje |
Czas przygotowania |
4osoby |
20minut |
Porcje |
Czas przygotowania |
4osoby |
20minut |
|
|