Internet pełen jest ciekawych przepisów, w tym poście publikujemy zmodyfikowany przepis ze strony mniammniam.com na dorsza pieczonego na cytrynie z koperkiem. Wielu z was lubi dodatek skrobiowy w postaci ryżu lub puree z ziemniaków dlatego został włączony do przepisu z podaniem osobno wartości odżywczych. Poniższy przepis dotyczy solidnej porcji dla dwóch osób.

Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 25 min |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 340 g filetów z dorsza
- 1 sztuka cebuli
- 1 sztuka cytryna bez skórki
- 2 g koperku (suszony lub świeży)
Sałatka
- 6 sztuk pomidorków cherry
- 1 garść jarmużu
- 1 garść pasków zielonej papryki
Surówka
- 120 g kapusta kiszona
Dodatki
- 360 g ziemniaki
- 10 g masło 82%
- 1 duża łyżka chrzanu tartego (słoik)
- 2 ząbki czosnek
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta pieprzu
Składniki
Sałatka
Surówka
Dodatki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Jeśli używasz dorsza mrożonego odstaw aż się rozmrozi. Natrzyj sokiem z limonki lub cytryny i dodaj wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Pozostaw na 10 min. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Poukładaj plastry obranej cytryny na przemian z plastrami cebuli w żaroodpornej formie. Posyp suszonym lub świeżym koperkiem. Dodaj sok z przyprawami, który pozostał po rybie.
- Ułóż rybę na warstwę cytryny i cebuli dodaj pozostałą ilość koperku. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie posyp wierzch startym parmezanem i wstaw na dalsze 10 min.
- Ziemniaki ugotuj do miękkości, dodaj masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, łyżkę czubatą chrzanu (jak masz świeży to jeszcze lepiej - zetrzyj go) i całość ugnieć.
- Smacznego:)
Pozostałe informacje
Oryginalny przepis pochodzi z mniammniam.com
Skład wartości odżywczych pochodzi z apki Cronometer.
Poniżej zamieszczamy wartości odżywcze dania. Ponieważ nie wspieramy jedzenia zbyt często dodatków skrobiowych, skład puree jest opcjonalny, podany osobno.