Home Przepisy Dorsz pieczony na cytrynie z koperkiem

Dorsz pieczony na cytrynie z koperkiem

by zespół talerzprawdy
Wydruk przepisu
Dorsz pieczony na cytrynie z koperkiem
Internet pełen jest ciekawych przepisów, w tym poście publikujemy zmodyfikowany przepis ze strony mniammniam.com na dorsza pieczonego na cytrynie z koperkiem. Wielu z was lubi dodatek skrobiowy w postaci ryżu lub puree z ziemniaków dlatego został włączony do przepisu z podaniem osobno wartości odżywczych. Poniższy przepis dotyczy solidnej porcji dla dwóch osób.
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
osoby
Składniki
Sałatka
Surówka
Dodatki
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25 min
Porcje
osoby
Składniki
Sałatka
Surówka
Dodatki
Sposób przygotowania
  1. Jeśli używasz dorsza mrożonego odstaw aż się rozmrozi. Natrzyj sokiem z limonki lub cytryny i dodaj wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Pozostaw na 10 min. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Poukładaj plastry obranej cytryny na przemian z plastrami cebuli w żaroodpornej formie. Posyp suszonym lub świeżym koperkiem. Dodaj sok z przyprawami, który pozostał po rybie.
  2. Ułóż rybę na warstwę cytryny i cebuli dodaj pozostałą ilość koperku. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie posyp wierzch startym parmezanem i wstaw na dalsze 10 min.
  3. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dodaj masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, łyżkę czubatą chrzanu (jak masz świeży to jeszcze lepiej - zetrzyj go) i całość ugnieć.
  4. Smacznego:)
Pozostałe informacje

Oryginalny przepis pochodzi z mniammniam.com 

Skład wartości odżywczych pochodzi z apki Cronometer.

Poniżej zamieszczamy wartości odżywcze dania. Ponieważ nie wspieramy jedzenia zbyt często dodatków skrobiowych, skład puree jest opcjonalny, podany osobno.

 

You may also like

Leave a Comment

Używamy plików cookie, aby zapewnić najwyższy komfort korzystania z naszej witryny. Kontynuując korzystanie z naszej witryny bez zmiany ustawień plików cookie, akceptujesz używanie przez nas plików cookie. Zatwierdź