Home Porady Pojedynek gigantów – hamburger od McDonald’s kontra Burger King

Pojedynek gigantów – hamburger od McDonald’s kontra Burger King

by zespół talerzprawdy

Wielu z nas wybiera się czasem na tanie jedzenie „by zabić głód”, choćby do McDonalda lub Burger Kinga.
Najtańszą opcją w wymienionych sieciach jest hamburger w cenie zaledwie litra benzyny. Niejednokrotnie widzieliśmy tabuny ludzi pędzących po fast food.

Na potrzeby bloga stworzyliśmy infografikę, która pokazuje jaki procent zalecanego dziennego spożycia minerałów i witamin jest osiągany po spożyciu hamburgera przez kobiety w grupie wiekowej 31-50 lat.

Źródło: Własne

Skład hamburgerów jest bardzo podobny i w zasadzie na pierwszy rzut oka z wykresu widać, że mają dość dużą liczbę wartościowych składników. Dopiero na stronie producentów pojawia się informacja na temat dodatków wzbogacających mąkę.

McDonald’s

Bułka – wzbogacona mąka (mąka pszenna, mąka jęczmienna, niacyna (wit B3), żelazo, tiamina (wit B1), ryboflawina (wit B2), kwas foliowy (wit B9), woda, cukier, drożdże, olej sojowy, zawiera 2% lub mniej: sól, gluten pszenny, mąka ziemniaczana, może zawierać jeden lub więcej środków poprawiających właściwości ciasta (DATEM*, kwas askorbinowy, mono i diglicerydy**, enzymy), ocet.

*DATEM – E472e (emulgator),  **mono i diglicerydy – E471 – emulgatory (syntetyczne tłuszcze)

Kotlet – producent na amerykańskiej stronie podaje, że zawiera 100% wołowiny oraz sól i pieprz czarny.
Zakładam, że w Polsce jest podobnie.

Keczup – koncentrat pomidorowy z dojrzałych, czerwonych pomidorów, ocet spirytusowy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, woda, sól, naturalne aromaty.

Ogórek konserwowy – ogórki, woda, ocet spirytusowy, sól, chlorek wapnia*, ałun**, sorbinian potasu***, naturalne aromaty, polisorbat 80****, ekstrakt z kurkumy (kolor).

*chlorek wapnia – E509 – regulator kwasowości, **ałun – E522 – stabilizator koloru, ***sorbinian potasu – E202 – środek konserwujący,  ****polisorbat 80 – E433 – chemiczny dodatek stabilizujący emulsję

Cebula – tu bez dodatków 🙂

Musztarda – ocet spirytusowy, woda, nasiona gorczycy, sól, kurkuma, papryka,  przyprawy.

Burger King

Bułka – mąka wzbogacana (mąka pszenna, mąka jęczmienna, niacyna (wit B3), żelazo, tiamina (wit B1), ryboflawina (wit B2), kwas foliowy (wit B9)), woda, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, drożdże, nasiona sezamu, zawiera 2% lub mniej następujących substancji: olej sojowy, sól, fosforan jednowapniowy (E341), siarczan wapnia (E516), środki poprawiających właściwości ciasta (monoglicerydy, DATEM), propionian wapnia (E282 -konserwant), skrobia pszenna.

Kotlet – 100% wołowina

Ogórek konserwowy – ogórki, woda, ocet, sól, chlorek wapnia, benzoesan sodu*, naturalne ekstrakty przyprawowe, ekstrakty z kurkumy,
polisorbat 80, glikol propylenowy**, tartrazyna***

*benzoesan sodu (E211) – konserwant, **glikol propylenowy (E1520) – emulgator, konserwant, ***tartrazyna (żółcień spożywcza, E102) – syntetyczny barwnik

Keczup – koncentrat pomidorowy z dojrzałych, czerwonych pomidorów, ocet spirytusowy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, sól, przyprawy, cebula w proszku, naturalne aromaty pochodzenia roślinnego.

Musztarda – woda, ocet, nasiona gorczycy, sól, kurkuma.

Ilość dodatków do składników stosowanych podczas przygotowywania hamburgera w wypadku McD i BK jest imponująca.
W tym pojedynku nie ma zwycięzcy. Oba produkty reprezentują podobną jakość, a jakość jest adekwatna do ceny 🙂
Jest to dobry produkt dla jedzących szybko i za niewielkie pieniądze.

Źródło:

https://www.mcdonalds.com/us/en-us/about-our-food/nutrition-calculator.html [dostępne 15.01.2019]

https://www.bk.com/pdfs/nutrition.pdf  [dostępne 15.01.2019]

http://www.haccp-polska.pl/haccp-linki/listaE.html#barwniki  [dostępne 15.01.2019]

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/  [dostępne 15.01.2019]

http://www.haccp-polska.pl/haccp-linki/listaE.html#barwniki [dostępne 15.01.2019]

http://www.freepik.com

You may also like

Leave a Comment

Używamy plików cookie, aby zapewnić najwyższy komfort korzystania z naszej witryny. Kontynuując korzystanie z naszej witryny bez zmiany ustawień plików cookie, akceptujesz używanie przez nas plików cookie. Zatwierdź