Wielu z nas wybiera się czasem na tanie jedzenie „by zabić głód”, choćby do McDonalda lub Burger Kinga.
Najtańszą opcją w wymienionych sieciach jest hamburger w cenie zaledwie litra benzyny. Niejednokrotnie widzieliśmy tabuny ludzi pędzących po fast food.
Na potrzeby bloga stworzyliśmy infografikę, która pokazuje jaki procent zalecanego dziennego spożycia minerałów i witamin jest osiągany po spożyciu hamburgera przez kobiety w grupie wiekowej 31-50 lat.

Skład hamburgerów jest bardzo podobny i w zasadzie na pierwszy rzut oka z wykresu widać, że mają dość dużą liczbę wartościowych składników. Dopiero na stronie producentów pojawia się informacja na temat dodatków wzbogacających mąkę.
McDonald’s
Bułka – wzbogacona mąka (mąka pszenna, mąka jęczmienna, niacyna (wit B3), żelazo, tiamina (wit B1), ryboflawina (wit B2), kwas foliowy (wit B9), woda, cukier, drożdże, olej sojowy, zawiera 2% lub mniej: sól, gluten pszenny, mąka ziemniaczana, może zawierać jeden lub więcej środków poprawiających właściwości ciasta (DATEM*, kwas askorbinowy, mono i diglicerydy**, enzymy), ocet.
*DATEM – E472e (emulgator), **mono i diglicerydy – E471 – emulgatory (syntetyczne tłuszcze)
Kotlet – producent na amerykańskiej stronie podaje, że zawiera 100% wołowiny oraz sól i pieprz czarny.
Zakładam, że w Polsce jest podobnie.
Keczup – koncentrat pomidorowy z dojrzałych, czerwonych pomidorów, ocet spirytusowy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, woda, sól, naturalne aromaty.
Ogórek konserwowy – ogórki, woda, ocet spirytusowy, sól, chlorek wapnia*, ałun**, sorbinian potasu***, naturalne aromaty, polisorbat 80****, ekstrakt z kurkumy (kolor).
*chlorek wapnia – E509 – regulator kwasowości, **ałun – E522 – stabilizator koloru, ***sorbinian potasu – E202 – środek konserwujący, ****polisorbat 80 – E433 – chemiczny dodatek stabilizujący emulsję
Cebula – tu bez dodatków 🙂
Musztarda – ocet spirytusowy, woda, nasiona gorczycy, sól, kurkuma, papryka, przyprawy.
Burger King
Bułka – mąka wzbogacana (mąka pszenna, mąka jęczmienna, niacyna (wit B3), żelazo, tiamina (wit B1), ryboflawina (wit B2), kwas foliowy (wit B9)), woda, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, drożdże, nasiona sezamu, zawiera 2% lub mniej następujących substancji: olej sojowy, sól, fosforan jednowapniowy (E341), siarczan wapnia (E516), środki poprawiających właściwości ciasta (monoglicerydy, DATEM), propionian wapnia (E282 -konserwant), skrobia pszenna.
Kotlet – 100% wołowina
Ogórek konserwowy – ogórki, woda, ocet, sól, chlorek wapnia, benzoesan sodu*, naturalne ekstrakty przyprawowe, ekstrakty z kurkumy,
polisorbat 80, glikol propylenowy**, tartrazyna***
*benzoesan sodu (E211) – konserwant, **glikol propylenowy (E1520) – emulgator, konserwant, ***tartrazyna (żółcień spożywcza, E102) – syntetyczny barwnik
Keczup – koncentrat pomidorowy z dojrzałych, czerwonych pomidorów, ocet spirytusowy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, sól, przyprawy, cebula w proszku, naturalne aromaty pochodzenia roślinnego.
Musztarda – woda, ocet, nasiona gorczycy, sól, kurkuma.
Ilość dodatków do składników stosowanych podczas przygotowywania hamburgera w wypadku McD i BK jest imponująca.
W tym pojedynku nie ma zwycięzcy. Oba produkty reprezentują podobną jakość, a jakość jest adekwatna do ceny 🙂
Jest to dobry produkt dla jedzących szybko i za niewielkie pieniądze.
Źródło:
https://www.mcdonalds.com/us/en-us/about-our-food/nutrition-calculator.html [dostępne 15.01.2019]
https://www.bk.com/pdfs/nutrition.pdf [dostępne 15.01.2019]
http://www.haccp-polska.pl/haccp-linki/listaE.html#barwniki [dostępne 15.01.2019]
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/ [dostępne 15.01.2019]
http://www.haccp-polska.pl/haccp-linki/listaE.html#barwniki [dostępne 15.01.2019]